Коса по поръчка

03.01.1994

Ако косата ви е оредяла, можете да промените външния си вид и отново да се чувствате добре

От историята знаем колко много психични травми е причинил косопадът. При мъжа косата винаги се е свързвала със сила, власт и мъжественост.

Днес и мъжете, и жените търсят медицински и други решения за косопада, но за съжаление те са в крайно неблагоприятно положение поради емоционалното състояние, в което се намират по времето, когато трябва да се концентрират върху основните си задължения.

Притеснението, свързано с оплешивяването, не се дължи просто на суета, а на човешкото желание да намериш своето място в обществото. Независимо от цитираните данни за широкото разпространение на косопада плешивостта все още се смята за отклонение от нормата. Ето защо милиони хора предпочитат да се опитат да излекуват косопада или да скрият плешивостта и да преодолеят чувството си на тревога от промяната във външния си вид. Макар че запазването на косата не е от жизнено важно значение, то е съществено по отношение на качеството на живота и самочувствието.

Ако косата ви капе, ако този факт ви тревожи и искате да вземете някакви мерки, трябва да разберете какво всъщност става с вас и защо. Нужна ви е информация, която ще ви помогне да изберете най-доброто решение - лекарства, трансплантация или ДОПЪЛВАЩА КОСА.

Все още не съществува лечение на косопада, както и радикално решение на проблема, но възможностите стават все по-големи.

Ако не можете да намерите отговор в лекарствата или операция, може би ще се наложи да прибегнете към днешните заместители на коса, или пък те могат да действат като временно решение, докато обмисляте или провеждате други видове лечения.

Частичната допълваща коса е подходяща за хора, които имат достатъчно здрава ивица коса, към която да се прикрепи. Най-добрите кандидати са млади мъже, които водят активен живот - физически и обществен.

Всеки може да избере някоя от трите възможности. С перука цялата ви глава се покрива с коса, но трябва да я сваляте през нощта.

Трансплантацията е постоянна, но не може да осигури коса за цялата ви глава. При частичните перуки, които се закрепват за по-дълго време, цялата глава е покрита с коса, а перуката се сваля само тогава, когато трябва да се поднови.

Стив, загубил косата си малко след като навършил 20 години. Знаел, че цялостната перука не е за него и решил да се консултира дали да не опита с частична, която да се прикрепи към косата му за по-дълго време. Сега възторжено заявява: „Вече имам косата, която искам! Не е нужно да се притеснявам дали тя ще се задържи при всички дейности, които извършвам. Плуване, водни ски, тренировки - каквото и да правя, косата ми си остава на мястото и изглежда истинска. Сега мога да забравя за нея и да продължа да живея спокойно.

Ако се тревожите за окапването на косата си, знайте, че имате голяма компания. Повече от 60 млн. мъже, жени и деца в САЩ днес страдат от косопад Ежегодно се внасят 7 млн. цели и частични перуки и се извършват около 30 хил. трансплантации на коса.

И накрая - ако се чувствате неспособни да вземете решение какви мерки да предприемете, не се страхувайте да потърсите професионална помощ и съвет. Вече и у нас се трансплантира коса и се предлагат частични перуки. Те са вносни и изработени по най-съвременни технологии, които ги правят да изглеждат почти неразличими от естествената коса.