За два часа получавате коса до кръста

14.01.1998

Чудесата стават реалност в "Дима Стил"

Мечтаете за дълга и гъста коса, която по нищо не отстъпва на прическите на холивудските звезди. Тайно завиждате на героините в сапунените сериали, на които само за "няколко серии" изведнъж израства буйна грива. А вие всеки ден използвате подхранващи маски и прескъпи шампоани, стимулиращи растежа на косата, но ефектът е почти нулев.

Отдъхнете си! Спрете да завиждате на американските артистки, защото вашите женски терзания вече имат решение. И то е в ръцете на Дима Тодорова. Тя е микробиолог по образование и е собственичка на столичния салон за красота "Дима стил". Той е единственото място в България, където удължават и сгъстяват коси по т.нар. метод на вплитането.

Технологията е въведена в България преди 4 години от самата Дима. Първоначално кичурите за впилитане се внасяли от Япония, но вече се правят у нас.

Издайте тайната, г-жо Тодорова! Как само за няколко часа косата "израства" до неузна-ваемост?

Аз и екипът ми от няколко години разработваме тази технология и сме стигнали дотам, че вграждаме кичури дори и в много изтощена коса.

Използва се собствен кичур от косата, към който се прикачва редичка допълнителна коса. Не се използва никаква химия и косъмът не се изтощава. Има още един метод - на кичурите. Те се прикрепят с помощта на специални капсули от олекотено метално фолио с цвета на собствената коса. Спойката се прави с миниатюрни клещички и може във всеки момент да се свали.

А няма ли опасност при къпане, боядисване и сушене придобивката да пострада?

Това е изключено. Вплетената коса издържа и на боядисване, и на къдрене, и дори на опъване със сешоар. Тя по нищо не се различава от собствената.

Значи е заблуда, че допълнителните кичури се лепят?

Не е заблуда. Има и такава технология, но аз не я прилагам. При нея с поялник и силикон при 160 градуса температура чуждата коса се залепя към собствената. Но според мен това я изтощава.

Изкуствена или естествена коса използвате?

Само естествена.

Как се снабдявате с необходимия материал?

Допреди 2 години внасяхме от Япония, но се оказа, че нашите коси са по-подходящи. Може да се намери всякакъв тип-чуплива, къдрава, по-тънка, по-здрава.

Докато японската раса има много твърд и дебел косъм, който невинаги пасва на българката. Затова изкупуваме коси предимно от екологично чистите райони в Балкана. Там те са най-здрави.

И намират ли се донори?

Да, интересът е доста голям. Хората имат нужда от пари и продават косите си.

Колко им плащате?

От 100 до 150 долара на килограм в зависимост от качеството: Имаме си хора, които след това изработват споменатите редички и кичури за вплитане.

Няма ли опасност от пренасяне на зарази?

Такъв риск не съществува, защото обработваме косата с ултразвук.

С колко най-много можете да удължите женската прическа?

С 1,20 м, което е почти до коленете.

Колко струва това удоволствие?

От 50 до 250 долара в зависимост от дължината и гъстотата.

Гаранция давате ли?

Гаранцията на вплетената коса е 2 години, като на няколко месеца редичките и кичурите трябва да се преместват.

Променяли ли сте имиджа на известни персони?

Доста фолкпевици и артистки са ни били клиентки, но конфиденциалността не ми позволява да издам имената им. Но мога да ви разкрия кои техни холивудски колежки са с удължени коси.

Кажете!

Деми Мур, Шарън Стоун, Дженифър Лопес, Марая Кери и много други.