Искате ли хубава прическа

02.02.1993

Новите заместители

Тупето вече е на изчезване. Сега имаме нови термини - заместители на коса, добавки на коса, а дори и системи за заместване на коса, с които означаваме ново поколение частични перуки. Те изглеждат много по-естествено и са по-удобни за човека, който ги носи. Също така са и по-сигурни - можете да се къпете, да спортувате, без някой да разбере, че косата не е ваша. Заместителите на коса се опитват да направят това, което показва самото им име: да заместят косата, която е опадала, с естествена или изкуствена коса. Ако не можете да намерите отговор в лекарствата или операцията, може би ще се наложи да прибегнете към днешните заместители на коса.

Има 4 вида заместители на коса: цялостна перука, мрежа с коса, добавка на коса и удължение на коса. Те могат да бъдат готови или правени по поръчка. Изработват се от естествена коса, от изкуствена коса или в комбинация от двата вида. Закрепват се по най-различни начини.

Ще се спрем по-подробно на МРЕЖИТЕ. Те са сравнително ново изобретение и представляват приспособления, при които в едра мрежа е вплетена естествена или изкуствена коса. Мрежата се поставя върху главата и през дупките се изтегля собствената коса. Дизайнът и гъстотата на мрежата могат да се съобразят с косопада. Този вид е най-подходящ за жени, чиито косми са тънки и редки и се нуждаят от по-обемна коса, за да могат да си правят желаната прическа. Мрежите са по-леки и удобни от перуките. Обикновено изглеждат добре, тъй като естествената коса, която все още расте, се смесва с косата от перуката.