Певци и политици най-често си купуват коса

13.02.2002

В столичния салон "Дима стил" на бул. "Македония" ще ви предложат над 250 вида коси - различни по цвят, дължина и структура. И не става дума за перуки - те са отживелица, твърди Дима Тодорова, собственичката на първото българско студио за удължаване, сгъстяване и протезиране на коса. При нея успешно се разкрасяват дипломати, политици, фолкзвезди и по-обикновени хора, за които външният вид е особено важен.

Точно в този салон срещу 260 долара съвсем наскоро Васил Найденов си добави 30 сантиметра буйна грива и сега "Казано честно..." всичко му е наред. Работим изключително с естествена коса от Европа, обяснява Дима Тодорова. Тя е завършила микробиология и пет години е работила в частен кабинет за хирургична трансплантация на коса, преди да отвори свой салон. В него косата се обработва по специален начин и клиентът получава уверение за трайност на новата прическа две години. Вградената допълнителна коса може без никакви притеснения да се боядисва, къдри и фризира. Дойде ли лятото, с нея можете и да поплувате без притеснения, че новата коса може да ви изостави нейде сред пенливите морски вълни.

Цялата процедура трае два часа, а методите, по които Дима и колегите й творят чудеса, са няколко в зависимост от косата на клиента. Ако е здрава, но искате да й придадете обем и дължина, допълнителните кичури се вграждат в основата на собствените ви чрез специални капсули, съобразени с вашия цвят. Не се използва топлинна и химична обработка, успокоява Дима. В този случай са необходими 100-120 кичура в зависимост от желаната гъстота. Интервалът за поддръжка е от четири до шест месеца - в зависимост от растежа на косата.

Желаете ли обем и дължина, а имате слаби коси, г-жа Тодорова пуска в действие свой патентован подход. Вграждат се редички от естествена коса в основата на собствената. Всичко се извършва много внимателно, като се следи да не се увреди нито един косъм. Обикновено за едно цялостно удължаване и сгъстяване е необходим комплект от 100 см коса. Тук интервалът за поддръжка е от два до три месеца.

Най-сложно е при плешивите. Повечето страдалци с огледални глави са мъже, но и жените понякога страдат от почти същото. Когато хормоналният баланс в организма се наруши, започва силен косопад, който в повечето случаи води до дифузно разреждане на косата. Ако имате такъв проблем, в студиото ще ви предложат да ви "посадят" редички от коса, комбинирани със специално изработена фина мрежа.

В салона на бул. "Македония" идват не само хора с явен проблем, но и търсещи разнообразие клиенти. Те си имат красива прическа, но тя просто им е омръзнала, разказват асистентките, докато продължават сръчно да се трудят над главите на клиентите. За да изглеждат след манипулацията като "чисто нови", трябва да си приготвят от 80 до 350 щатски долара.

По света услугите са по-разнообразни, но и цените са още по-високи. На Елтън Джон сигурно му е излязъл соленичък младежкият бретон от чужда коса. На подобни процедури за разкрасяване са се подлагали звезди като Марая Кери и Бритни Спиърс. Джулия Робъртс, по-известна като Хубавата жена, също си е протезирала лъскава коса, шептят холивудските завистници. Е, с тарифа от 20 милиона долара на филм тя може да си позволи различен шлейф от къдрици до земята всяка седмина...