Звезди крият кубета

18.12.2001

Темето тип ракетна площадка и рехавите власи вече не са болка за умиране. Нито пък повод да чупите огледалото вкъщи или да минавате в галоп покрай витрините. Въпреки че още не е измислен чудотворен еликсир, който да залеси обилно плешивината, не унивайте. Защото не е задължително при възредки кичури да минете на прическата на Слави Трифонов. Вариантите пред вас са поне два - присаждане на кичури или перука.

Лабораторна растителност краси главите на известния вратар Боби Михайлов и на бившия БфС-шеф Валентин Михов. Те дълго страдаха, че косата ги напуска. Но в момента, в който разбраха за новия козметичен метод, проблемите им изчезнаха. Двамата футболни хора пожертваха десетки хиляди долари и с новите си буйни перчеми отново привличат женските погледи.

Методът се свежда до проба от косата на клиента, която лети чак до Щатите. Там изследват цвета и строежа на косъма и изпращат обратно необходимото за главата на плешивеца количество. По специален начин новите кичури се вплитат в т.нар. вечна коса на тила. Лабораторното кече не расте, но затова пък човек спокойно може да се къпе и да я сресва, без да се притеснява, че ще падне.

Спец № 1 у нас по саденето на растителност върху черепите на ВИП-българи е пластичният хирург д-р Румен Казанджиев. Пред ШОК той сподели, че е направил първата такава трансплантация на родна земя преди 30 и кусур години. "Помня точно датата - 11 март 1971 г., в Клиниката по ушни, носни и гърлени болести в ИСУЛ, разказва д-р Казанджиев. Причината да се заема с тази техника беше съобщение в "Паралели" от 1968 г., че франк Синатра си е присадил коса. Един пациент ми показа списанието и бе много въодушевен: "Докторе, ти заминаваш за Франция, моля те да научиш този занаят и аз ще бъда първият ти пациент."

За един сеанс, при това ако работи цял екип, може да се присади площ колкото една мъжка длан. Процедурата трае около три часа. Един сеанс обаче не решава проблема, нужни са поне два-три. А за добър резултат пък може да се говори едва след 500 - 600 присадки, като цената на всяка е около 4 долара.

По стъпките на първия мохикан в залесяването на голите глави върви и Дима Тодорова. В нейното студио успешно се разкрасяват дипломати, политици, шоумени, поп и фолкзвезди... Миналата година срещу 260 долара си добави 30-сантимова буйна грива и Васил Найденов. Неговите колежки от фолка също не крият, че носят чужди къдри покрай собствените си. Спецките на Дима Тодорова работят само с естествена коса от Европа, Вградените допълнителни власи могат преспокойно да се боядисват, къдрят и фризират. Цялата процедура трае само два часа, обаче трайността на новата придобивка е цели две години.