Чао, перуки!

01.04.2004

„Дима стил" е едно от малкото столични студиа (с ателиета във Варна, Пловдив и Бургас), което изкупува естествени коси. За тази услуга преди 10 години е внасяла коси от чужбина, най-вече индийски, корейски и японски. Те обаче са с твърд и остър косъм и се различават по структура от европейските коси.

Изкупуването на коси у нас се развива бързо като бизнес, защото агенти обикалят страната и не само търсят хубави коси, но и склоняват притежателите им да се разделят с тях. В много ракли и скринове стоят запаси от хубави плитки на днешните баби.

Отколешна традиция е да се пази у дома отрязаната коса от моминството, които по-късно нашите баби вплитали в косите си или просто оставяли на поколенията. Сега на продажбата на кичури се гледа като на средство за допълнителни доходи. Косата обаче расте по сантиментьр и половина на месец и трябват около 4-5 години, за да се събере хубава плитка. Случва се момичета да се разделят и с коси, които са събирани 10 и повече години, но са добре поддържани.

За да удължите косата си, пригответе от 100 до 900 лв.

Индия и Изтокът, Бразилия и Латинска Америка са световни доставчици на кичури. Най-качествени обаче са европейските плитки.

У нас има райони, където повече се раждат блондинки. Такива са селищата около и под Балкана. Североизточна България пък захранва страната с естествено черни кичури. У българките е генетично заложено да имат хубави коси, но прекаленото химическо третиране ги изтощава и погубва естествения им блясък. Затова и косите на нашите баби и лели са били по-лъскави и дебели, отбелязват стилистите. Тогава животът е бил с по-малко химия и стрес, почти без хормонални препарати, което се отразява на качеството на косата. От прекаленото изправяне със сешоар косъмът пък става безжизнен.

Световен хит продължава да бъде удължаването на косите с естествени кичури. Те се вплитат по специален начин в косата, така че стои като продължение на истинската. Ноу-хауто е стигнало дотам, защото добавената коса може да се сресва, мие, боядисва и да не създава проблеми при плуване и в сауна. Сливането е перфектно и близки и приятели на подозират за измамата.

Добре поставена плитка може да издържи до две години. Не може да се обаче без месечна поддръжка. Тя е на цената на една фризура - около 12-15 лв. Честото изрусяване на косата обаче съсипва кичурите по-бързо, а крайчеца им започва да се чупи.

Най добрият вариант е да си направите фризурата от глезотия, от желание да бъдете различна, сценична. Васил Найденов, Грета Ганчева, Таня Боева, Малина, Ани Лозанова, Десислава са само малка част от лицата, които рекламират модерното излъчване.

Други обаче носят гена на плешивостта и отрано дори при жени се наблюдава оплешивяване от мъжки тип, казва стилиската Дима Тодорова. Косата на съвремения човек е много уязвима, а при мъжете косопадът удря по потентността. “След като преодоляха този проблем визуално, много от тях забравиха за комплексите си и дори се ожениха”, твърдят специалисти.

Най-евтиното сгъстяване на косата излиза 50-100 лв., а най-скъпото 500-700 лв., защото за цялостното удължаване трябва коса от 2-3 глави. Има и вариант - протезиране на коса. То имитира втора кожа и не създава дискомфорт. Протезата излиза по-ефтино, отколкото перука. Японската протеза е 450 евро, българска - по-малко.

Има и друг вариант за сдобиване с по-богата прическа - посещение в пластична клиника. Козметолозите предлагат трансплантация и имплантация на коса. В първия случай се правят присадки от собствен косъм, а във втория се връзват кичури от синтетични фибри. Този вариант е и по-опасен, защото косата може да се подпали лесно от цигара, а и е скъпо удоволствие. 1 косъм струва 1,5 долара.