Да правиш пари от чистия въздух

14.02.2006

Десислава Тодорова ръководи козметични салони, на които преди е била клиентка

На завършилото неотдавна изложение за свръхлуксозни стоки “Lux Only” сред създадените да предизвикват здравето пури, 12-годишни уискита и т.н. бе показано и нещо доста по-различно. Една от най-старите български вериги козметични салони - “Дима Стил”, представи първия у нас кабинет, в който човек може да подиша чист кислород.

Кислородната зона и “кислородна инжекция” са нови процедури не само за България, но и попринцип за света - разказва за “Банкеръ” управителят на “Дима Стил” Десислава Тодорова. Инхалирането на чист кислород допринася за общото физическо и умствено тонизиране, а “инжектирането” подобрява външния вид на кожата. “Кислородната инжекция“ представлява използването на чист кислород под налягане за вкарването на хиалуронова киселина (за хидратиране на кожата), витамини или ботокс (за релаксиране на мимическите мускули). Вкараният под високо налягане кислород отваря порите и спомага за подълбокото проникване на медикаментите в кожата - без игли и болка. Другата изполвана апаратура, която също представлява алтернатива на мезотерапията, е една комбинирана система, при която чрез т.н. перфорация на кожата (също без игли) се извършва микро пилиг и лифтинг с ефект, граничещ с естетическата хирургия. Това е един безболезен и безопасен метод с регистрирани отлични резултати. Десет минути дишане на чист кислород струва шест евро, а останалите терапии са между 35 и 45 евро, в зависимост от площта на кожата, която трябва да се обработи.

Тодорова работи за “Дима Стил” от шест години, а от около три е управител. Преди това е била клиент на тези салони. Завършила е фирмено управление в УНСС и единствената й работа досега е в козметичната фирма. Семейна е и има дъщеря. „Беше ми интересно и непрекъснато се интересувах от козметичните процедури, които салоните предлагаха - пояснява Деси. -Разпитвах за новите неща, които излизат, някои от тях пробвах. В един момент създателката на фирмата Дима Тодорова ми предложи да работя в един от центровете. Впоследствие ме направи и негов управител, а после и на всички на територията на страната (освен в София такива има още в Пловдив, Варна и Бургас). Тя пък се съсредоточи в по-общата организационна дейност. Мисля, че Дима хареса в мен лоялността и отговорното отношение към бизнеса. В нашия бранш често се случва човек да се изучи и след това да се отдели, опитвайки се да открадне клиентите на по-старата компания. Аз доказах, че нямам такова желание и че с удоволствие работя за „Дима Стил"."

Ако бизнесът с кислородните процедури е нов за козметичната верига, в друга област тя отдавна е сред най-известните имена на пазара. Във всеки случай бе първата в България, която започна да предлага нехирургичен метод за удължаване на коса (вероятно лесно ще си спомните някоя от многобройните реклами из лайф-стайл списанията, от които поп ветеранът Васил Найденов се усмихва с развята прическа). „Васил Найденов наистина е едно от най-популярните ни рекламни лица - казва Деси Тодорова. - Имаме обаче и много други - певиците Лилана, Малина, Ани Лозанова... Услугите ни се ползват и от много бизнес дами, но нямаме разрешение да споменаваме имената им. Също и от манекенки. Естествено, това не са единствените хора, които полагат грижи за външния си вид. Само че при тях е особено важно, тъй като е вид инвестиция. Те трябва да изглеждат добре, защото поддържат определен имидж. Но идват и съвсем нормални жени, много домакини. Посещават ни и дами над 60 години, които също искат да си сгъстят косите и да си изпънат кожата. Не е задължително да си млад, за да искаш да изглеждаш добре. Понякога даже се учудвам колко енергия и ентусиазъм проявяват по-възрастните."

Другото нещо, с което фирмата е известна от години, е изработката на т.нар. перманентен грим. Той се прави с минерални пигменти и след нанасянето му остава между две и три години. „Перманентният грим се използва основно за корекция на онези части от лицето си, които дамата не харесва достатъчно - оформяне на устни, на вежди, изработката на очна линия... Представлява нещо като медицинска татуировка. Става дума за изключително лек грим, който почти не се забелязва. Преди да се нанесе, с клиента предварително се обсъждат и уточняват формата и контурът. Затова и няма как жената да не бъде доволна от постигнатия резултат. Което е важно, тъй като иначе махането е доста сложна манипулация”.

Според Деси напоследък на системни козметични грижи започват все повече да се подлагат и млади момичета. „Говоря за 18-19-годишни девойки, някои от които все още ходят на училище - уточнява тя. - Радващо е, че от ранна възраст се интересуват от кремове, козметика, подходяща терапия. Това ще им помогне да запазят свежестта и красотата си и в по-напреднала възраст. Не че с подхощите процедури жена може да възстанови това, което е пропуснала. Но все пак е по-трудно и изисква повече усилия."

Оказва се, че дамите които са редовни посетители на козметичните салони, днес са едни от най-информираните и претенциозни клиенти. Много от тях познават новости занаята дори по-добре от работещите в салоните консултанти. „Това са жени, които пътуват много и имат възможност да сравняват предлаганите у нас услуги с тези в Европа и света - изтъква шефката в „Дима Стил". - Затова не можем да си позволи да не сме на ниво. В същото време се случва и да откажем да извършим определен вид процедура, например за удължаване на коса. Правим го, когато видим, че клиентката е дошла с очевидно неудачен избор - било за цвета на косата или за дължината и. Или е с прекалено големи очаквания какво ще се получи след удължаването. Отказваме, тъй като в нашия бизнес лошият въшен вид е лоша реклама. За съжаление не притежаваме вълшебна пръчка, с която да променяме изцяло хората, които не се харесват. Поради тази причина е по-добре да кажеш, че дадено нещо не може да стане, отколкото да го направиш и да се получи зле."