Гримирай се веднъж, после след 3 години

14.01.2004

Козметици вече правят постоянен макиаж. Не боли, много е ефектно

Писнало ви е всяка сутрин да ставате рано и да губите поне половин час пред огледалото, за да се гримирате? Плаче ви се, когато видите, че червилото ви пак се е размазало и се чудите къде да се скриете, за да го оправите? Мразите да рисувате веждите си?

Е, вече има решение на досадните задължения, защото можете да си направите постоянен грим. Така ще се разкрасявате веднъж на три години и при това съвсем безопасно.

В интерес на истината да си направите този т. нар. постоянен грим, е все едно да си сложите временна татуировка. Разликата е, че при този вид се рисува с пигменти, които са на минерална основа. При класическите татуировки обикновено се използват мастила. Те проникват и остават в кожата за цял живот, докато минералните багрила се абсорбират от организма и до третата година започват да избледняват. За този процес си има съвсем научно обяснение. На всеки 28 дни човешката кожа се обновява, или, по друг начин казано, мъртвите клетки падат, а на тяхно място се появяват нови. Заедно с тях отпада и част от пигмента, който допълнително ви е бил нанесен.

Не си мислете обаче, че постоянно можете да се гримирате съвсем, както го правите и с обикновените козметични средства. Процедурите тук все пак са ограничени. С този вид грим можете да очертаете устните си, за да излеждат сякаш сте ги изрисували с молив, да ги запълните с цвят като червило. Краските могат да бъдат всякакви - от естествени през розови, та чак до черни. Все пак не прекалявайте, защото целта на перманентния грим е да изглеждате естествено красиви. Така макияжът няма да ви омръзва, върху него в определени случаи можете да нанасяте и други цветове. Просто когато сте в леглото или в басейна, ще бъдете спокойни, че имате някакви очертания и правилни форми на лицето. В този случай боите, които се използват, са от два до три тона по-тъмни от естествените ви.

Същото се отнася и за веждите. И тук имате избор както в цветово отношение, така и във формата. Ако косата ви е червена - няма проблем, с постоянния грим и веждите ви ще придобият трайно същия цвят.

Третият вариант за траен грим е очната линия.

Цветовете при перманентния грим не са както в каталог на червила например. Те се смесват за всеки клиент. "Всяка кожа има естествен тен - има тъмни кожи, по-жълтеникави, по-бледи. Затова се налага, за всяка клиентка да правим индивидуален цвят както за устните, така и за веждите и очните линии", казва Дима Тодорова, която е собственичка на първото студио у нас за постоянен грим.

Едни от най-добрите материали са френски и немски. Ако искате да бъдете напълно спокойни, че няма да ви навредят, изискайте сертификат, когато идете да ви гримират. Китайските или тайландските материали не са за предпочитане, защото не са с доказан лабораторен произход.

Процедурата не е болезнена и се извършва от козметици. Гримът се нанася с много фини игли. Принципът е на издраскване на кожата, така че пигментът да проникне до втория слой на кожата. Целта е той да не достигне до кръвоносните съдове, защото ако оцветителите попаднат в кръвта, тя като чуждо тяло ги изхвърля извън организма.

Затова козметикът, който гримира, трябва да има опит и много добре да знае как да проникне точно до втория слой на кожата ви.

Постоянният грим като технология е въведен преди около десет години. Напоследък обаче той става все по-актуален. Не случайно звезди като Памела Андерсън, Джулия Робъртс и Мадона са прибягвали до услугите на козметици, за да пооправят лицата си. "Когато преди 10 години въведох в България този тип грим, непрекъснато ми се налагаше да обяснявам какво представлява. Накрая се наложи сама пред огледалото да си направя такъв, за да го показвам", спомня си Дима.

Сега все повече и повече дами си правят тази процедура. Особено жените, които работят много и нямат време непрекъснато да вадят огледала и да се оправят", допълва тя.

Дори и да не искате да изглеждате гримирани, тази процедура може просто да подобри формите на лицето ви.

Лявата част на устните на повече от 50 процента от жените се различава от дясната им. Същото се отнася и веждите - най-често лявата е различна от дясната - или е по-къса или по-извита. Даже и разликата да не е фрапираща, тя дразни. Чрез процедурата незабележимите на пръв поглед дефекти се изглаждат.

Трайният грим се използва и за заличаване на белези. В този случай се нанася телесен цвят пигмент. Едно обаче трябва да имате предвид - пигментът не се влияе от слънчевите лъчи. Така че за предпочитане е да се прави на скрити места. Защото ако придобиете слънчев загар, ще станете на петна.

След уголемяване или повдигане на бюста също е добре да заличите белезите по този начин. При операциите ареолата около зърната обикновено се изрязва, след което пак се запшва. Около нея остават белези от конци. Тази ареола може да бъде изградена отново с кафяв пигмент и следите от пластичната хирургия да бъдат напълно заличени.

При лифтинг също остават малки белези в основата на косата. Тогава козметичката ви може да ви нарисува малки косъмчета по тези места, за да ги заличи. Същото е и с дамите, които са си удебелявали устните. При някои от пластични те операции на тази част от лицето линията на устата се размазва. Трайният грим може да я оформи.

Устни

Ако смятате, че устните ви са прекалено малки, с постоянния грим можете просто малко да ги увеличите.

Процедурата засилва и кръвообращението им. Така сутрин, като се събудите устните ви ще са по-свежи и сочни. Върху тях можете да сложите само гланц и да изглеждате перфектно. Линията на устните може да бъде дори черна, но в този случай ще ви помолят да попълните декларация, че разкрасителната процеедура е по ваше желание. Дамите традиционалистки, които обикновено използват само един цвят червило, могат просто да си го “татуират”.

Контур на устни струва 55 евро, а цената на попълването или имитацията на червило е същата. Значи напълно гримирани устни с пигмент са 110 евро.

Вежди

Не е необходимо веждите да бъдат напълно оскубани, за да се промени формата им.

Процедурата позволява веждите ви да се удебелят, да се повдигне извивката или просто да се направят еднакви, ако имате проблем. Всичко, което по принцип правите с обикновен молив, може да бъде фиксирано за три години. Цветовете също са разнообразни в тон с боите за коси.

Изобщо не си мислете, че като ги рисувате, веждите ви трябва да бъдат напълно оскубани. Нищо подобно, пинсетата служи само за оформяне. След като ви сложат постоянния грим, ще трябва само да махате излищните косъмчета периодично.

Методът на постоянно гримиране е изключително подходящ за хора, болни от алупеция (липса на космена покривка по тялото). Тогава те вече се рисуват изцяло и изглеждат перфектно.

“Имала съм случай, когато клиентки искат да имат лилави вежди. Няма проблем, но ги правим само срещу подпис и декларация”, пояснява Дима.

С гримирани вежди за минимум три години ще се сдобиете срещу 70 евро.

Очна линия

Една от най-търсените услуги е рисуването на трайна очна линия. Причината е, че не всеки може сам да си я сложи. За предпочитане е тя да бъде по-тънка и дискретна и само да подчертава красотата на окото. Ако имате такава, вече доста по-лесно можете сами да си я удебелите. Постоянната ви очна линия обаче не може да бъде черна.

По принцип в козметиката изобщо не се работи с черен пигмент, защото когато се поеме от кожата, той става син. Но ако искате да имате синя очна линия - няма проблем - ще ви я направят с черен пигмент. Все пак за предпочитане са кафявите тонове. Изглеждат най-естествени и подчертават линията на окото, без да се натрапват.

Очна линия ще си направите срещу 70 евро. 

Процедурата трае повече от час, може и да заспите

При положение че искате да си направите постоянен грим, трябва да отделите час и половина от времето си.

Ще започнете с подготовката, която трае около половин час. Козметичката трябва добре да си изясни какво иска клиентката. С обикновен козметичен молив ще ви нарисуват няколко форми, за да си изберете една от тях.

Следва процедура на дезинфекция. Ще почистят кожата ви с дезинфекциращ препарат. После следва да ви намажат с обезболяващ крем. Кожата изтръпва и няма да усещате нищо по време на татуирането. Някои коз-метици твърдят, че слагането на обезболяващи медикаменти дори не е необходимо, защото вторият слой на кожата няма нерви, които да предизвикват болка. Точно затова при обикновените татуировки изобщо не се слага упойка. Ако не са ви сложили такъв крем, най-много да усетите леко парене.

"Процедурата е толкова безболезнена, че ми се е случвало клиентки да заспиват на стола, докато ги правя" , твърди Дима Тодорова.

Действието на крема започва след 10-15 минути. След това козметикът отново ще очертае устните, веждите или очите ви с обикновен молив.

До този момент цветът на пигментите вече е готов, поставен е в малка чашка за еднократна употреба и същинската част на процедурата започва. Татуира се със специален уред, наречен писалка. Надраскването става с изключително фина игла.

15-20 минути по-късно първата процедура е готова. Тя обаче трябва да се повтори няколко пъти, за да се получи исканият цвят. С един път не става.

След като всичко приключи, участъците, които са били гримирани, се намазват с антибиотична паста, за да се избегнат възпаления на кожата.

Опасност от инфекции няма. Проблем могат да имат само дами, които са склонни към херпес, защото неговият вирус вирее точно във втория слой на кожата, който се третира. При процедурата той може да се активизира. Затова е необходимо допълнително да вземете медикамент, дори ако сте имали херпес само веднъж в живота си. Мярката е превантивна, защото на местата с херпес гримът може да стане по-светъл.