Красота от главата до петите

13.02.2008

Професията ми стана хоби

Общуването с природата ме зарежда със сили за работа, казва Дима Тодорова, собственик на салони Дима Стил.

Какъв човек е Дима Тодорова?

Влюбена съм в работата си. Обожавам това, което правя. Работата ми носи удоволствие и удовлетворение. Аз съм от хората, които са превърнали работата си в хоби.

Как ви хрумна идеята да отворите първия специализиран салон за удължаване и сгъстяване на коса?

Това е много дълга история. Преди около двадесет години работих в един от първите специализирани, частни кабинети за пластична хирургия и трансплантация на коса в България. Там редовно получавахме най-новата литература от Франция, свързана с присаждането на коса, както и всичко на тема красота и козметика. Моята задача беше да превеждам тези материали и да информирам клиентите за най-новите методи в тази област. В кабинета идваха повече мъже, отколкото жени. Те искаха да имат коса. Тогава пластичната хирургия не беше напреднала в тази област и на мен ми хрумна да намеря алтернативен метод, за да помогна на тези хора. Беше ми изключително трудно, защото тогава нямаше интернет и информацията беше оскъдна. Разработвах една година идеята за вграждането и сгъстяването на коса. След това патентовах този метод и смея да твърдя, че само в салоните ми тази процедура се прави професионално и качествено.

Какво означава хубавата коса за вас?

На първо място, косата трябва да е здрава и лъскава, да е добре подхранена. Тя е отражение на състоянието на организма. Косата може да ни покаже дали се дали сме здрави. Хубавата прическа и здравата коса показват душевността и индивидуалността на човека.

Какво обичате да правите в свободното си време?

Много рядко ми остава свободно време, но ако открадна някой миг, предпочитам да го прекарам сред природата. Много обичам да пътувам. Любими са ми разходките сред планината. Там се зареждам с нови сили за работа. Миналата година имах възможността да попътувам, посетих Испания и Гибралтар. Бях на сафари в Сахара. Една от мечтите ми е да отида в Южна Америка и да видя карнавала в Рио де Жанейро. Работата ме е срещнала с много хора от чужбина, които са ми клиенти, а сега и добри приятели. От тях постоянно валят покани да посетя Канада или Америка и да отворя салони там.

При вас идват много български звезди на шоубизнеса. Те претенциозни ли са и изпълняват ли вашите препоръки за поддръжката на косите?

Българските звезди имат право да са претенциозни. Ако за обикновения човек е важен външният вид, за натоварения график и ангажиментите си често звездите не спазват правилата за поддръжка на косата. Но аз не им се сърдя, защото напълно ги разбирам.

Имате ли клиенти от чуждестранния шоубизнес?

В салони Дима Стил идват холивудски звезди като Симон Маккинън от “ Спасители на плажа” и Ейнджъл Борис от сериала “Бевърли Хилс” (по време на снимките й в България). Разказали на свои приятели за салона и те сега идват специално при нас, за да им направя косите. Това ме кара да се гордея с професията си.

Как минава един ден на Дима Тодорова?

Сутрин винаги ставам в 7 часа, задължително тренирам на степера 15-20 минути. Правя си кафе и ако е хубаво времето, отивам пеша до офиса. След това започвам да върша задълженията си и да изпълнявам натоварения график. Общо взето, денят ми преминава в ангажименти.

Какво ви отне и какво ви gage кариерата?

Нищо не ми отне. Напротив, даде ми изключително много. Работата ме срещна с доста приятели и приятни емоции. Бизнесът ми е семеен и не ме е отделил от семейството. Професията не може да ми отнеме нищо, след като е любимо мое занимание.

Имате ли намерение да обучавате желаещите млади хора на вашия занаят?

Много бих искала да напиша учебник, но за съжаление не ми остава време. Иска ми се да предам знанията и опита си, защото наистина има много желаещи да се обучават на този занаят. Имам предложение да преподавам в Арт академията.